Training ‘begeleiden van herstelgerichte groepen in de praktijk’

De training ‘begeleiden van herstelgerichte groepen in de praktijk’ is bedoeld voor ervaringsdeskundigen die als trainer, co-trainer of procesbegeleider werkzaam zijn of als zodanig aan de slag willen gaan. Het is dus niet nodig om ervaring als groepsbegeleider te hebben. De deelnemers hebben zelf een ontwrichtende levensgebeurtenis meegemaakt. Ze hebben bijvoorbeeld ervaring met burnout, psychische kwetsbaarheid of verslaving en het herstel daarvan.

Als deelnemer kun je in deze training uitdagende praktijksituaties oefenen waar je als beginnend of ervaren trainer / co-trainer / procesbegeleider tegenaan loopt. Je kunt een concrete praktijksituatie inbrengen die een uitdaging voor je is gebleken of die je lastig lijkt om mee om te gaan. Je vraagt je bijvoorbeeld af:

  • Hoe ga ik om met een overenthousiaste deelnemer die de regie overneemt?
  • Hoe ga ik om met conflicten tussen deelnemers onderling?
  • Hoe ga ik om met weerstand en kritiek op mij als begeleider?
  • Hoe breng ik mijn eigen ervaring in zodat het behulpzaam is voor de groep?
  • Hoe begrens ik op respectvolle wijze een deelnemer die teveel ruimte inneemt of een die zich juist terugtrekt?
  • Hoe draag ik bij een veilige sfeer en bied ik structuur wanneer meerdere deelnemers door elkaar heen spreken?

In de training proberen we om zoveel mogelijk ingebrachte situaties te oefenen middels rollenspellen en waar dat niet mogelijk is deze theoretisch te beschouwen. Naast opbouwende tips is er vooral ook aandacht voor jouw kwaliteiten. Je krijgt meer inzicht in jezelf en in je gedrag als trainer / co-trainer / procesbegeleider. Het positief effect van je begeleiding neemt toe en je gaat met meer plezier toekomstige groepssituaties tegemoet.

Praktische informatie

De training duurt één dagdeel. Het maximaal aantal deelnemers is 12. Met minimaal 4 deelnemers kan de training van start gaan. Deze training wordt aangeboden als een laagdrempelige manier voor organisaties om kennis te maken met de werkwijze van Groeiedag. Deze training kan desgewenst ook worden gevolgd als supervisie na het volgen van de cursus ‘begeleiden van herstelgerichte groepen‘.